Kadınların en hassas olduğu dönemlerden biri yaşadıkları hamilelik sürecidir. Her davranışlarına, her yediklerine hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığı açısından dikkat etmek isterler. “Kaçıncı haftadan sonra spor yapılabilir, kaçıncı haftadan sonra rahatlıkla seyahat edilebilir, kaçıncı haftada bebeğimde hangi gelişmeler olacak, hangi ayda hangi test yapılacak?” gibi sorulara en doğru cevabını bulabilmek için doğru bir hamilelik haftası hesaplama işlemi yapmak gerekecek. Yanılma payı da olsa tahmini olarak sonuç veren hamilelik haftası hesaplama yönteminden doğum yapılacak tarihi ve kaç haftalık hamile olduğunu öğrenebilirsiniz.
Yaptığınız hamilelik testiniz pozitif çıktığını gördüğünüzde, doktorunuzu arayıp ilk doğum öncesi randevunuzu almalısınız. İlk randevudan başlayarak hamileliğinizin sürdüğü dönemde doktorunuz yaptırmanız için size birçok test verecektir. Bu testler hamileliğin hafta hafta gelişimine bağlı kalınarak yapılacak.

Hamilelik sürecinde yapılan testlerden biri de amniyosentez testidir. Amniyosentez testi çoğunlukla hamileliğin 16 ile 18. haftalarında ya da 16 ile 19. haftalarında yapılır. Test bebeğin kromozomlarının taranması amaçlı yapılıyorsa, bu durumda en uygun haftalar 16 ile 18. haftalar arasıdır. Polihidramniyoz ( sıvının aşırı olması) durumunda rahatlamak için uygulanan amniosentez işlemi için uygulanacak haftayı doktor anne adayının durumunu da göz önüne alarak belirler. Doktorun uygun görmesi durumunda amniosentez işlemi doğum anına kadar bile her an yapılabilmektedir.
Testi nasıl yapıldığını merak edenler için testin içeriğinden bahsetmekte fayda var. Öncelikle şunu belirtelim; amnio sentez işlemi uygulanılırken anne adayına hiçbir şekilde narkoz verilmemekte olup anesteziye gerek duyulmaz. İşlem sırasında ilk olarak doktor bebeğin ve plasentanın konumunu belirler. Sonrasında karın üzerinde girilecek bölge steril bir örtü ile örtülür. Çok ince bir iğne ile karın üzerinden rahme girilir ve yeterli miktar amniyon sıvısı çekilir. Kazara iğnenin bebeğe değmesi olasılığını önlemek için eşzamanlı olarak bu işlem ultrasondan da izlenir. Yapılan bu uygulama sonrasında birkaç saat süren hafif kramplar görülebilir. Ender olarak hafif bir vajinal kanama ya da sıvı akıntısı olabilir. İşlem bittikten sonra anne adayı bir süre dinlendirilir.
Doğumdan önce ve doğumdan sonra ihtiyaç duyulabilecek faydalı bilgilere ilkadimlarim.com’dan ulaşılabilir. Anne adayları tüm hamilelik süreçlerini kolaylıkla takip edebilmek ve hamileliğin hangi ayında olunduğunu daha net anlayabilmek, hafta hafta gebelik hesaplama yapabilmek için ilkadimlarim.com