Bebekler ne zaman emekler? Emekleme bebeğinizin gelişim süresindeki en önemli yapı taşlarından biridir. Emekleme gibi önemli bir motor becerisinin aileler tarafından yakından takip etmesi gerekmektedir. Emeklemek bebeğinizin vücudunu tanıması ve nasıl kullanması gerektiğini bilmesidir. Çeşitli sebeplerden dolayı bebeklerde emekleme gecikir veya erken gerçekleşir. Aileler genelde bu durumdan dolayı telaşlanırlar. Ancak çoğu durumda geç emeklemenin tedirginlik yaratmasına gerek yoktur.
Anne ve babalar bebeklerinin her gelişim adımını sorunsuz tamamlamasını ister. Bu gelişim adımlarını bilinçli bir şekilde takip eder ve önlem alırsanız ileride karşılacağınız sorunları yok edersiniz.

Bebekler En Erken Ne Zaman Emekler?
Bebekler ortalama 6 aylık olduklarında elleri ve dizleri üzerinde ileri ve geri sallanırlar. Bu hareket bebeğinizin emeklemeye hazırlık yaptığının göstergesidir. Bu aşamada bebeğinize yardımcı olabilir ve kullanması gereken kasların gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu hareketler sıklaştıktan sonra bebeğiniz sürünmeye başlar ve emeklemeye bir adım daha yaklaşır. Bebekler ortalama 9 aylık olduklarında emeklemeye başlar. Bu durum bebeğinizin genetik durumuna, hareketlik durumuna, sağlık duruma, erken doğum durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Erken doğum, geçirdiği hastalıklar, genetik ve aile kültürüne göre bile bu durum uzayabilir.
Bazı araştırmalara göre 6 aydan önce de bebeklerin emeklediğini ortaya çıkarmıştır. Bebeğiniz emeklemiyorsa hemen panik yapmayın zamanı geldiğinde bebeğiniz bu adımları gerçekleştirecektir.
Bebekler En Geç Ne Zaman Emekler?
Şunu bilmenizde fayda var, emeklemek bebeğinizin gelişimi için bir ölçüt değildir. Makalemizin önceki satırlarında bahsettiğimiz gibi emekleme sürecini etkileyen normal faktörler bulunmaktadır. Her bebek aynı değildir, her bebek aynı olmak zorunda da değildir. Araştırmalara göre 11 ay sonrasında da emekleyen bebekler vardır. Her bebek aynı şekilde emeklemek zorunda da değildir. Her bilinçli anne baba gibi bebeğinizi takip eden bir çocuk doktorunuz mutlaka olsun. Çocuk doktorları size bu adımların zamanları konusunda yardımcı olacaktır. Eğer bir sorun görürse sizi ilgili bölümlere yönlendirecektir. Fizik tedavi veya fiziksel aktiviteler ile bu süreleri kısaltabilirsiniz.
Bebeklerin Erken Emeklemesi İçin Ne Yapılmalı?
Bebekler annesini, babasını veya kardeşlerini taklit ederler ve izlerler. Bebeğinizle yere yatıp, göz teması kurabilirsiniz. Bebeğinizin başının dik durması için alıştırma yapabilirsiniz. Bebeğiniz güçlendikçe emeklemeyi sizden öğrenir. Bebeğinizi yere yüz üstü koyup ayaklarını destekleyin ve ayaklarıyla kendi itmeyi keşfetsin. Göbeği üstünde sürtünerek emeklemenin farkına varacaktır.
Yine de bebeğinize destek olmak istiyorsanız fizik tedavi uzmanlarından özel ders alabilirsiniz. Fizik tedavi bebeğinizin fiziksel gelişimi dışında zihinsel gelişimini de destekler.

Bebekler Emeklemeden Yürüyebilir mi?
Evet, emeklemeden yürüyen çocuk sayısı oldukça fazla. Bebekler emeklemeden yürüyebilir ve yürüdükten sonra emeklemeye başlayabilir. Bu durum leb demeden leblebiyi anlıyor anlamına gelmez. Özellikle prematüre doğup emeklemeden yürüyen çocuklar vardır.
Prematüre Bebekler Ne Zaman Emekler?
Günümüzde erken doğum sayısı artış göstermektedir ve çevremizde prematüre sayısı günden güne artmaktadır. Genellikle prematüre bebekler yaşıtlarını yakalar ve emekleme-yürüme gibi adımları sorunsuz gerçekleştirir. Ancak çok erken doğmuş ve düşük doğum ağırlığına sahip bebeklerde yürüme ve emekleme adımları gecikir. Bu süreci hızlandırmak ve sorunlarla karşılaşmamak için mutlaka fizik tedavi alması önerilmektedir. Fizik tedavi alan prematüre bebekler yaşıtlarını yakalar ve arayı çabuk kapatırlar. Prematüre doğup normal aylarında emekleyen ve yürüyen prematüre bebek sayısı oldukça fazladır. Ancak çok erken doğup, çeşitli sorunlarla karşılaşmış prematüreler 2-5 yaşlarına kadar emekleme ve yürüme adımlarını geciktiği gözlenmenmiştir.