Diş sağlığını korumak, temizliğine dikkat etmek ve düzenli bakım yapmak yetişkin bireyler kadar , çocukların hatta bebeklerin de ihtiyacıdır. Özellikle süt dişleri, normal dişlere oranla daha hassas ve çürüğe daha yatkındır. Bunun sebepleri biberon çürüğü, tükürük yutkunma refleksi, yanlış yalancı meme kullanımı, yapışkan ve şekerli gıda tüketimindeki fazlalık ve dikkat edilmeyen diş temizliği olabilir.
Biberon çürüğü nedir? Bazı ebeveynler bebeklerini gece ya da uyku vakti, süt, mama dolu biberonlarla birlikte yatırırlar. Bebeğin sürekli ağzında duran bu biberon, tükürük ve besini yutmasını zorlaştırır ve ağızda uzun süre kalmasına neden olur. Sürekli süt ya da mamaya maruz kalan dişler, zamanla çürür ki buna da biberon çürüğü adı verilir. Diş sağlığına zararlı olan bir diğer unsur ise yanlış yalancı meme kullanımıdır. Yalancı meme silikon yapıda olmalıdır. Yapısı yuvarlak olmamalı, damak gelişimi için üst tarafı düz, alt tarafı ise dil yapısına uygun bir meme tercih edilmelidir.
Peki, bebeklerde doğru diş temizliği nasıl yapılır?
Bebeklerde diş çıktığı andan itibaren, çocuk fırçası ile dişler günde en az iki kez fırçalanmalıdır. Ayrıca diş çıkma öncesi , bebeğin rahatlaması açısından temiz , yumuşak bir bez ya da parmak yardımı ile bebeğin diş etleri ovalanmalıdır. Diş macunu kullanımına ise iki ya da üç yaşından sonra , florürü az çocuk macunları ile başlanmalıdır. Bebek dişleri ve diş etleri , yumuşak , dairesel hareketlerle günde en az iki kez fırçalanmalı, ayrıca çocuklara , diş fırçalama esnasında ağızda birikenleri tükürme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuklar, 7-8 yaşlarına kadar dişlerini ebeveyn gözetimi altında fırçalamalı, ilk 2-3 yıl kadar sadece ebeveyn fırçalamalıdır.