Yetişkin bireylerde olduğu gibi çocuklarda da erken yaşta duygu bozuklukları görülebilir. Bunların en yaygını ve belki de en önemlisi depresyondur. Çocuğun yaşadığı üzüntü ve sıkılmalar ile meydana gelebilen depresyon, çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimini etkileyebilmektedir. Bu sebeple çocuk sürekli takip edilmeli ve depresyon belirtileri fark edildiğinde mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Çocuklarda depresyon belirtileri yetişkinlere nazaran oldukça farklılık gösterir. Aslında yetişme dönemindeki duygusal dalgalanmalar da düşünüldüğünde depresyonun ve belirtilerinin fark edilmesi oldukça zordur.
Buna maskelenmiş depresyon adı verilir. Maskelenmiş depresyon, çocuğun depresif hallerini, kızgınlık ve öfkeli olma durumu ile dışarı yansıtmasıdır. Bu belirti daha çok okul öncesi yaşlardaki çocuklarda görülmektedir. Daha büyük yaşlardakiler için ise, büyüklerdeki belirtilerinin daha benzerleri görülür. Bunun haricinde çocuklarda depresyon belirtilerinin en yaygını kızgınlık ve huysuzluktur. Bunu devamlı olarak görülen mutsuzluk ve umutsuzluk hissi takip eder. Depresyon geçiren çocuk sosyal hayattan kendini geri çeker. Reddedilme korkusunu devamlı içinde taşır ve onaylanmama durumuna karşı aşırı bir hassasiyet gösterir. İştahında yersiz azalma ve artışlar görülmekle beraber düşük enerji ve halsizlik de görülür.
Uyku düzeninde meydana gelen değişimler de depresyonun belirtilerindendir. Bunu uyku saatlerinde artış veya azalış olarak gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca çocuk kendini değersiz hisseder ve her olayda kendini suçlar. Konsantrasyon güçlüğü çekmenin yanında dönem dönem ağlama ve bağırma krizleri geçirir. Tıbbi müdahale ile önüne geçilemeyen rahatsızlıklar ve baş ağrısı, mide bulantısı gibi rahatsızlıklar da depresyonun habercisi olabilir. Son olarak ise çocukta ölüm düşüncesi gelişmeye başlar. Bu belirtilerin hepsi her zaman değil, zaman zaman farklı ortamlarda ve farklı durumlarda kendini göstermektedir.