Özellikle 1,5 ve 2,5 yaş aralığındaki çocuklar normal olarak öfke nöbeti geçirebilirler. Eğer çocuğunuz öfke nöbeti geçiriyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, bağırıp çağıran, tepinen bir çocukla uğraşmak oldukça korkutucu ve zor olabilir. Aslına bakarsak öfke nöbetleri, çocuğun öfke ya da korku duygusunu uyandıran bir durum sonrasında beynin aşırı stres hormonu üretimine izin vermesi ile ortaya çıkıyor. Gelişimini tam olarak tamamlayamayan beyin, bu kimyasallar arasındaki dengeyi sağlayamadığında bağırma, kendini yere atma ve tepinme gibi istem dışı davranışlar sergiliyor. Anne ve baba olarak üzerinize düşen görev ise, çocuğunuz bu istem dışı durumu yaşarken anlayışlı davranmak ve onu sakinleştirmeye çalışmak.
Çocuklar bu dönemde daha duygularını kontrol edebilmeyi ve içgüdülerini denetleyebilmeyi öğrenme aşamasında olurlar. Bu sebeple aslında onları çok fazla yargılamamak gerekiyor. Biraz daha anlaşılması için kendimizden örnek verebiliriz. Çocuklar öfke nöbeti geçirirken, biz yetişkinler olarak yoğun bir günün ardından nasıl yorucu ve duygusal anlamda karmaşık hissediyorsak, onlar da öyle hissediyor aslında. Bu sebeple siz bu durumlarda nasıl davranışlar ile karşılaşmak istiyorsanız onlara da öyle davranmalısınız. Örneğin kalbinizin üzerine elinizi koyarak derin derin nefesler alarak çocuğuna örnek olabilirsiniz.
Böylece onun sakinleşmesine katkıda bulunmuş olacaksınız. Öfke nöbetleri özellikle dışarıda bir yerde yaşandığında ebeveynler için utandırıcı olmaktadır. Böyle durumlarda herkesi unutun ve çocuğu kontrol altına almaya değil, sakinleştirmeye çalışın. Aksi takdirde daha kötü olabilir. Çocuğunuza su içirmek de etkili olacaktır. Son olarak onun dikkatini başka yöne çekmeye çalışın. Örneğin komik bir şarkı söyleyebilir veya en sevdiği oyuncakları kullanabilirsiniz. Bu duyguları arasında denge kurmasına yardımcı olacaktır.