Beyin atrofi, bir diğer adıyla serebral atrofi beyindeki sinir hücrelerinin, sinir bağlantılarının ve nöral yapıların yavaş yavaş öldürüldüğü ve yok edildiği patolojik bir süreçtir. Bu durum bir hastalık değil, farklı belirtilerden oluşan bir sendromdur. Genellikle Alzheimer hastalığının atipik bir formu olarak kabul edilmektedir. Ancak alışılmış biçiminin aksine, hastanın hatırlama yeteneği uzun süre bozulmadan kalır.
Lewy cisim hastalığı veya diğer ön dejenerasyon biçimleri gibi başka nedenler de mümkündür. PCA genellikle 65 yaşından önce ortaya çıkar. Hastalık kalıtsal değilse, genetiğin dahil olduğu bazı nadir formlar vardır.
Sık Karşılaşılan Atrofi Çeşitleri Nelerdir?
Subkortikal kortikosteroid atrofisi, beyin hacmindeki azalmaya karşılık gelir. Beyin atrofi nedeni ise yaşa bağlı fizyolojik bir durumdur. Kranial bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI), kortikosteroid kortikal atrofiyi düşündüren çeşitli belirtileri görselleştirmeye yardımcı olur.
Tüm beyin atrofisi vakaları, beyinde aynı lezyonlara veya dejeneratif süreçlere sahip değildir. Sonuç olarak, semptomlar konudan konuya büyük ölçüde değişiklik gösterir. Beyin atrofisi izole nöronlarda, daha büyük dokularda ve hatta küresel organlarda meydana gelir.
Diffüz kortikal atrofi, serebral korteksin altında yatan yapıların boyutunda bir azalma ile tanımlanır. Bu tip atrofi, Alzheimer hastalığının bir belirtisidir. Beyin taramaları sırasında görülmektedir ve bunama teşhisinin doğrulanmasına yardımcı olur. Bu atrofinin nedeni hala bilinmemektedir.
Anterior subkortikal kortikoid atrofi, esas olarak frontal ve parietal bölgelerdeki beyin yapılarının atrofisidir. Bu vakalarda, esas olarak hafıza, dil veya konuşma bozuklukları gözlemledik. Şiddetli motor bozukluk biçimleri de ortaya çıkma ihtimali olur.
Atrofik Nedir?
Atrofi, bir organ, doku veya kas grubunun boyutunda küçülme veya azalma meydana gelmesidir. Bu durum, normalde sağlıklı olan bir yapıda meydana gelen hücresel kayıp, küçülme veya işlevde azalma sonucu ortaya çıkar.
Atrofi, birçok farklı nedenle meydana gelebilir:
- Az kullanım: Bir kas grubunun düzenli olarak kullanılmaması veya hareketsiz kalması, kasların zayıflamasına ve küçülmesine neden olabilir. Bu, uzun süreli yatak istirahati veya kol veya bacağın alçıya alınması gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
- Sinir hasarı: Sinirlerin yeterince çalışmaması veya hasar görmesi, sinirler tarafından kontrol edilen kasların zayıflamasına ve atrofiye neden olabilir.
- Beslenme eksikliği: Yeterli beslenme alınmadığında, vücuttaki organlar ve dokular düzgün çalışamayabilir ve atrofi gelişebilir.
- Yaşlanma: Yaşlanma süreciyle birlikte, kas kitlesi ve bazı dokuların boyutunda doğal bir azalma meydana gelir.
- Hastalıklar: Bazı hastalıklar, özellikle kasları ve sinirleri etkileyen nörolojik hastalıklar, atrofiye yol açabilir.
Atrofi, vücudun farklı bölgelerinde oluşabilir ve etkilenen yapıya bağlı olarak farklı semptomlara yol açabilir. Atrofiyi önlemek veya tedavi etmek için genellikle altta yatan nedenin belirlenmesi ve uygun tedavinin uygulanması önemlidir. Bu nedenle, atrofi şikayetiniz varsa, bir sağlık uzmanına başvurmanız önerilir.

Beyin Atrofi Tedavisi
Ne yazık ki, spesifik bir beyin atrofi tedavisi yoktur. Etkilenen deneklerin yönetimi, her şeyden önce ister hafıza ister davranış sorunları olsun, bozukluklarını telafi etmekle ilgilenmelidir. Antidepresanlar bazen hastaları remisyona sokmak için kullanılmaktadır. Çevrenizdekilerin desteği de tedavinin önemli bir parçasıdır.
Yenidoğanlarda malformasyon, serebral hipoksi veya hemorajik inme nedeniyle kortikosteroid subkortikal atrofi olma ihtimali olur. Çocuk daha sonra epileptik nöbetler ve gelişimsel sorunlarla, yürümeyi ve konuşmayı öğrenmeyi geciktirir. Genel olarak verilen tedaviler Alzheimer hastalığı ile aynıdır. Ayrıca rehabilitasyon, konuşma terapisi ve kayropraktikte de reçete edilir.