Dr. Pierre Dukan tarafından bulunan diyet dört aşama olarak hazırlanmıştır. Dukan diyeti yüksek protein ve düşük karbonhidrat içerir. Bu şekilde kilo verilmesi amaçlanır ve oldukça etkileyici düzeylerde kilo verilir. 1-7 gün aralığında sınırsız yağsız proteinler ve 1.5 yemek kaşığı yulaf lapası ile devam edilir. Ardından 1-12 aylık süreçler içerisinde yağsız protein kaynakları ve sebzelerle devam edilir. Bu aşamaların ardından güçlendirme ve dengeleme aşamaları ile kilo verilmektedir. İki adet aşamadan olur. İlk aşama kilo vermeye dayalı iken, ikince aşama dengeyi korumak adına oluşturulmuştur.
Dukan Diyetinde Neler Tüketilebilir?
Dukan diyeti yapımı oldukça pratiktir. Sebzeler, minimum kalori içeren sağlıklı yiyecekler, soya peyniri, yumurta, süt ürünleri, yağsız etler gibi yiyecekler ilk iki aşamalarda tüketilebilir. Güçlendirme ve dengeleme aşamalarında da kişiler ekmek, meyve, peynir, nişastalı yiyecekler, et gibi yiyecekleri yiyebilirler. Hızlı ve kalıcı bir şekilde kilo verilmesini amaçlayan dukan diyeti pratik bir şekilde uygulanabilir. Ciddi hastalıklara sahip olan kişiler tarafından uygulanmadan önce doktora başvurulması gerekmektedir.

Temiz Beslenme Diyeti Nedir?
Temiz beslenme diyeti genel olarak temiz, işlenmemiş gıdalarla yapılan bir diyet çeşididir. Rafine edilmemiş ve işlenmemiş yiyeceklerle beslenilerek diyet uygulanmaktadır. Sebzeler ve meyvelerle sağlıklı bir beslenme şeklidir.
Besinler bu diyette süper besin ve toksik besin olarak kısıtlanmaktadır. Daha anlaşılır şekilde iyi besin ve kötü besin olarak tüm besinler bir ayrıma tabii tutulurlar.
Temiz Beslenme Diyeti Sağlıklı Mıdır?
Temiz beslenme yapmak sağlık açısından önemlidir. Ancak protein ve karbonhidrat beslenmelerini büyük ölçüde azaltmak sağlığı olumsuz yönlerde etkileyebilir. Besin ve enerji yetersizliği ortaya çıkabilir. Şişmanlık ve şeker hastalığı gibi hastalıklar tetiklenebilir. Aynı zamanda kalp ve damar riskleri de ortaya çıkabilir. Kemik sağlığını da kötü yönlerde etkileyebilmektedir.
İşlenmiş gıdaların tüketimi her zaman sağlık açısından tehlike olarak görülmektedir. İşlenmiş ve rafine edilmiş gıdalarda kişiler porsiyon tüketimlerine dikkat ederek sağlıklı bir vücuda sahip olabilirler. Çeşitli işlenmiş gıdaların, gıda güvenliği açısından yararlı olduğu da göz ardı edilmemelidir. Örneğin konserve yöntemiyle sebzelerin sağlıklı bir şekilde korunmaları bir örnektir.