El titremsi,her yaşta görülebilen kasların istemsiz şekilde hareket etmesi sonucu oluşan bir sağlık sorunudur. Çoğunlukla yaşlı bireylerde görülse de nadiren de olsa günümüzde gençler ve orta yaşlı bireylerde de görülmektedir. El titremesi sorunu yaşayan bireyler kendilerini büyük bir psikolojik baskı altında hisseder ve toplum içerisinde ellerinin göze batmasından neden elin titriyor gibi sorularla karşılaşmaktan korkar ve zamanla asosyal hale gelebilirler.
El titremesi sorunu yaşayan bireyler ellerini toplum içinde fazla kullanmamaya fazla cebinden çıkarmamaya başlar ve bu psikolojik baskı içinde sosyal ortamlarda rahat edemezler ve sürekli bir huzursuzluk yaşarlar. El titremenin psikolojik etkilerine böylece değinmiş olduk . Şimdide el titremesine neden olabilen etkenlere göz atalım. Aşırı kafein tüketimi,stres,kaygı gibi psikolojik baskılar,bazı ilaçların yan etkileri,kaygı,öfke ve sinir,düşük kan şekeri,Parkinson hastalığı,hipoglisemi,genetik faktörler,tiroit hormonu yüksekliği,alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan bazı maddelerin yan etkileri,bazı bireylerde görülen kafein hassasiyeti gibi etkenler el titremesini tetikleyen durumlar arasındadır.
Örneğin,bireyde kafeine karşı hassasiyet varsa birey kafein içeren besinler tükettiğinde çarpıntı ve el titremesi tetiklenebilir. Kafein sadece kahve de var gibi yanlış bir düşünceye inanıyor olabilirsiniz ama yanlıyorsunuz. Bazı çikolatalarda,içeceklerde ,bazı tatlılarda kafein içerebilir. Birey kendi titremesini takip etmeli kaç bardak kafeinli besin tükettiğinde çarpıntısı oluyorsa ona göre kendi tüketimini ayarlayarak titremelerin tetiklenmesini önlemeye çalışmalıdır. Günlük çay ve kahve tüketimini 2-3 fincanla sınırlandırmalıdır. El titremesine neden olan etkenler arasında genetik faktörlerde vardır. Bazı bireylerde el titremesi genetik olabilir ,anne ve babasından bu hastalık genler yoluyla geçmiş taşınmış olabilir.