Çağımızın en büyük sağlık sorunu haline gelen ve asla ihmale gelmeyen bir hastalık olan hepatit A, son derece bulaşıcı virüs hastalığıdır. Karaciğeri tutan ve karaciğere büyük hasar veren bu hastalığa dünyada her yıl 1,4 milyon kişi yakalanmaktadır. Hepatit A virüsünün kuluçka süresi yaklaşık 2-6 hafta arasındadır. Hepatit A nın bulaşma yolları listelenecek olursa bu listede ilk olarak oral- fek al yollar olduğu görülecektir. Kişisel arası temas, virüsü taşıyan suyu içmek ya da bu suyla yıkanmış yiyecekleri yemek, çiğ ve ya az pişmiş yiyecekleri tüketmekte listeyi oluşturan diğer maddelerdir.
Hepatit A nın tanısı hepatit A ya karşı oluşan antikor sayısı ile konulur. Bu antikora HAV IGM adı verilmektedir. Bulaştıktan sonra 5-10 gün içinde serumda saptanabilir ve iki ay içinde tamamen kaybolur. Bu esnada karaciğer enzimleri yüksek bulunur. Hepatit A ikinci bir kez geçirmez. Bağışıklık ömür boyudur.

Belirtileri arasında iştahsızlık, bulantı, karın ağrısı, yorgunluk, deride sarılık, bulantı, idrar renginin koyu olması görülür. Bu belirtilerin hepsi aynı anda görülebileceği gibi hiçbir belirti olmadan hastalık sessizce ortaya çıkabilir.
Nasıl korunuruz sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz. : temizliğinden emin olmadığımız suyu içmemeli, yiyeceklerimizi yıkamamalıyız. Bu sudan oluşan buzu kesinlikle kullanmamalı ve bu suyla dişlerimizi fırçalamamalıyız. Bu hastalıktan korunmamanın en etkili ve güvenilir yolu aşı olmaktır.