Hepatit B karaciğer hücrelerinin aynı ismi taşıyan virüs ile iltihaplanması hastalığıdır. İlerleyen durumlarında karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri veya siroza dönüşebilir. Bulaşıcı bir hastalıktır. Kan, meni, vajinal salgılar gibi çeşitli vücut sıvıları ile bir bireyden diğerine geçer. Anneden bebeğe geçmesi de söz konusudur. Günümüzde kan nakli yapılmadan önce birçok teste tabi tutulduğundan nakil yoluyla bulaşması güçtür. Ancak kurumuş kan yoluyla bile bulaşabileceğinden hijyen konusunda çok hassas olmak gerekir. Dövme ve piercing yapılan yerler, temizliğe dikkat edilmeyen berber ve kuaför salonları Hepatit B virüsünü çok rahat kapabileceğiniz yerlerdir. Sağlık personeli de çok dikkatli olmalıdır. Kaza sonucu iğne batması ile de bu hastalığa yakalanılabilir. Cinsel temas da hastalığın bulaşmasında en önemli faktörlerdendir.
Yeni doğan bebeklerde Hepatit B hastalığıyla ilgili herhangi bir belirti görülmez. İleriki yaşlarda kendini gösteren belirtiler şunlardır: Tüm bedeni saran aşırı halsizlik, hafif ateş, baş ağrısı, iştah kaybı, bulantı, kusma, kabızlık veya ishal, kas ve eklemlerde yaygın ağrı, deride kızarıklık, özellikle karaciğer bölgesinin üzerinde ağrı ve hassasiyet. Dikkat edilirse belirtiler olağan bir grip vakasında da görülebilecek sıradan diyebileceğimiz şikayetlerdir. Bu nedenle karaciğer bölgesindeki hassasiyet ve ağrının dikkate alınması gerekir.
Hepatit B den korunmak için 3 defada uygulan aşı yaptırılması yeterlidir. Bu aşı yüzde doksan beşe kadar koruma sağlar ve kişiyi 12 yıl boyunca korur.