Kızamık genel olarak çocuklarda görülen, oldukça bulaşıcı olan bir virüs hastalığıdır. Kişiden kişiye bulaşması hava yolu ya da fiziksel temas ile olduğundan çok kolaydır ve oldukça dikkat edilmesi gerekir. Bebeklikte ilki 12 ve 15. Aylarda, ikincisi 4 yaşında iken, ve genel olarak bir de hamile kalınmadan önce yapılması gereken zorunlu aşıları vardır, bu aşılar yapılmadığı taktirde oldukça ağır geçebilecek bu hastalık, hastanın yaşamını yitirmesiyle bile sonuçlanabilir. Gebe bayanların çok daha fazla dikkat etmesi, bebeklerinizi de oldukça sıkı korumanız gerekmektedir.
Kızamık hastalığı vücut ısısının aşırı yükselmesi ve çok fazla halsizlik, yorgunluk ile gösterir kendini ilk etapta. Bunu takip eden en fazla 10 gün içinde de ağızda beyaz beyaz yaralar, dönem dönem gelen titremeler, sürekli kuru öksürük, gözlerde kızarıklık, vücutta kızarıklıklar, döküntüler ortaya çıkar. Kızamık hastalığı beraberinde ishal, ve kulak başta olmak üzere vücudun belirli bölgelerinde iltihaplanmalar oluşturabilir. Bu durumlar iyice takip edilip gerekirse hasta hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir.
Kızamığa sadece önlem alınabilir aşı ile, hastalık başladı mı tedavi edebilecek herhangi bir ilacı yoktur. Sadece hastanın bu hastalık dönemini rahat geçirmesi amacıyla ağrı kesiciler, ateş düşürücü ilaçlar, öksürük ilaçları, vitamin takviyeleri ve bazen de sakinleştiriciler kullanılabilir. Hasta uygun sıcaklıkta ve sürekli havalandırılabilme imkanı bulunan ayrıca mutlaka güneş gören bir odada sürekli olarak dinlendirilmelidir. İdeal sıcaklık 20 derecedir. Ilık su ile ıslatılmış bir bez yardımı ile hasta rahatlatılmalıdır sık sık. Bu dönemde çok sıkı bir yeme programı uygulanmalıdır hastaya. Yeterli ve dengeli beslenme hastalığın seyri açısından çok önemlidir bu yüzden bu beslenme programı bol miktarda C vitamini, protein içeriği bol gıdalar, özellikle et, süt ürünleri içermeli ve bunların yanında hasta bol bol su tüketmelidir.