Zerdeçalın faydaları saymakla bitmez. Tüketici tarafından gereken ilgiyi görmeyen ve keşfedilmeyi bekleyen zerdeçal, zencefilgiller familyasından olup, Doğu Hindistan da yetişen çok yıllık bir bitki türüdür.
Yer elması şeklinde olup, kırmızı ve sarı karışımı bir renkte olan zerdeçal, Hint safranı olarakta bilinmektedir. Genellikle kökleri öğütülerek toz haline getirilerek kullanılmaktadır. İçerisindeki en aktif element ise curcumi adı verilen bir maddedir. Bu madde oldukça fazla antioksidan içerdiği gibi, birçok rahatsızlığa da iyi gelmektedir.


Bu sarı renkteki güzel kokulu baharatın kanserle olan mücadelesi araştırmalar sonucunda kanıtlanmış olup tanıtımı için oldukça önemli bir çaba harcanmaktadır. Ne denli ülkemizde yetiştiriliyor olmasa da dış alımlar ile tüketiciyle buluşturulmaya çalışılmaktadır.
Özellikle ağrı kesici bir yapıya sahip olan zerdeçal karaciğer toniği olarak tüketilebilir. Uzmanların uzun soluklu çalışmaları sonucunda zerdeçalın kolestrolü azaltıcı etkisi olduğu da kanıtlanmıştır. Sigara içenler içinde tiryakiliği önlemede etkili bir yere sahip olan zerdeçal, insan vücudu için son derece şifalı bir bitki türüdür.
Sağlık Açısından Zerdeçalın Faydaları
- Göğüs kanseri, karaciğer kanseri, pankreas ve mide kanseri gibi birçok kanser türüne karşı savaşarak, kanser hücrelerini öldürebilen bir özelliğe sahiptir.
- İltihaplı hastalıkları hızlı bir şekilde tedavi etmeye yardımcı olur.
- Astım, sinüzit ve bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı iyileştirici bir yapıya sahip olup, gribal enfeksiyonlara karşıda vücuda direnç katar.
- Mideyi kuvvetlendirerek, mide asitini dengeler.
- Zerdeçalın faydaları arasında kolestrolü düşürücü etkisi de bulunmaktadır.
- Hazmı kolaylaştırır, ödem attırır.
- Kaşıntılı deri hastalıklarına iyi gelir, bunun yanı sıra cilt kanserine karşı da koruyucudur.
- Ciltteki lekeleri giderir, cildi güzelleştirir.
- İdrar söktürür. Zayıflamaya yardımcı olur. Yağ yakıcı özelliğe sahiptir.
- Karaciğeri korur, sarılık hastalığının oluşumunu önler.
- Tümörlü hücrelerin üremesine engel olur.