Yağlı gıdaların vücudumuza zararları ileriki yaşlarda çokça belli olmaktadır. Yağlı gıdaların gerekenden fazla tüketilmesi sonrası ileriki yaşlarda çokça rastlanana kolesterol gibi damar tıkanıklarının oluşmasına neden olur. Bu tıkanıklıklar sonrasında bireyin yaşam kalitesi ciddi anlamda düşer. Yağlı yiyeceklerin diğer zararları şunlardır:
- Şişkinlik, mide ağrıları ve ishale neden olabilir. Yağ yapısı gereği en yavaş sindirilen besindir bu nedenle bağırsak gerekenden daha fazla yorulurken mide de şişkinlikler görülür. Mide kramplarına kadar varan rahatsızlıklara neden olur.
- Bağırsak mikrobiyosunu bozarak rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur. Mikrobiyonun bozulması ile beraber bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerinde üremesinin önüne geçilerek hastalıklara karşı vücudu savunmasız bırakır.
- Yağ zor sindirilmesi nedeniyle kilo alımı ve obezite gibi durumlara yol açabilmektedir. Bu durumlar sonrasında aşırı kilolar ile beraber gelen sağlık sorunları oluşmaya başlar. Özellikle aşırı kilo alımı ile organlarda yetmezlikler ve sorunlara çokça rastlanılmaktadır.
- Kalp rahatsızlıkları ve felç riskini arttırır. Damarları tıkayarak kan akışında ciddi bir düşüşün olmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda yağ bazlı ürünlerin kalp yetmezliğine neden olduğuna görülmüştür.
- Diyabet riskini %15 oranında arttırdığı görülmüştür. Haftada yenilen yağlı yiyecek sayısının artması ile beraber bu oran %55`lere kadar çıkar.
Tourette sendromu hakkında detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yağlı Gıdalar Nelerdir?

Yağlı gıdalar şu şekilde sıralanır:
- Patates kızartması,
- Patlamış mısır,
- İşlenmiş et,
- Tavuk nugget,
- Aşırı yağda kızartılmış yemekler,
- Cips, yağlı gıdalar olarak dikkat çeker.
Kaliteli yaşam nasıl sağlanır? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.