Yırtık Jean Modası
İlk olarak 1800’lü yılların ortalarında bir tür çadır bezinden Amerika Birleşik Devletlerinde üretilmeye başlayan Jean pantolonlar, günümüzde hemen her yerde kullanılmaktadır. Türkçemizde kullanılışı ile kot yani Jeanlar ilk ortaya çıkışından beri oldukça çeşitlenmiştir. Günün modasına uygun olarak renkli, salaş, streç, boy friend gibi ön isimler alarak bugüne gelmiştir. Son zamanlarda oldukça sık rastladığımız model ise yırtık Jean’dır. Nedir bu yırtık Jean? Nasıl yapılır?
Yırtık Jean yapımı ile ilgili belli bir kural bulunmamaktadır. Gerek evde eskiyen kotunuzu kendiniz yırtık jeane dönüştürün isterseniz pek çok tekstil firması tarafından satılan hazır yırtık jeanlerden alın. Yırtık kotların fiyatları göz önünde bulundurulduğunda evde kendiniz yapmanız daha ekonomik olacaktır. Yırtık jean yapımı için gereken malzemeler; tabi ki öncelikle bir kot pantolon, makas, iğne, zımpara, dikiş için kullanılan sabun veya tebeşir. Öncelikle Jean üzerinde yapacağınız şekli tespit edin. Bu şekiller geometrik olabilir veya herhangi bir forma sahip olmayan düzensiz şekiller de olabilir. Bu belirlediğiniz şekli veya şekilleri pantolonun neresine uygulayacağınızı tespit edin. Pantolonun ağ kısmı dediğimiz ortasına ve dikiş yerlerine denk getirmemeye özen gösterin.

Önceden temin ettiğiniz sabun veya tebeşirle şeklinizi pantolonun dış yüzüne çizin. Sonra makas ile kotun üst katmandaki renkli iplikleri karşılıklı iki yanından kesin. İğne yardımı ile bu renkli ipleri tek tek çekin. Altta beyaz daha kalın ipleri ortaya çıkarın. Şeklinizin kenarlarında yarım santim kadar iplik bırakırsanız yırtıklar doğal görünümlü olacaktır. İsterseniz beyaz ipliklerden belli aralıklarla keserek çizgili bir görünüm elde edebilirsiniz. Bu uygulamadan başka bir de zımpara ile kotun belirlenmiş bölgesini zımparalayarak da yırtık Jean elde edebilirsiniz. Ya da kotunuzu belirlediğiniz şekilde tamamen kesip kenarlarında bırakacağınız yarım santimlik ipliklerle de yapabilirsiniz.