Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?
İnsan kalbi normal ve doğal bir çalışma prensibine sahiptir. Normal bir insan kalbi dakika da 60-100 arası normal bir düzende çalışır. Fakat bu düzenin bozulması sonucu kalp ritim bozukluğu yani “aritmi” yaşanabilir. Alkol, sigara, düzensiz uyku, sağlıksız yiyecekler, çevresel faktörler ve stres gibi etkenler, kalbin normal çalışma düzenini bozabilir.
Bu ritim bozukluğu kalbin normal ritminden daha hızlı atmasına bağlı olarak “taşikardi“, daha yavaş atmasına bağlı olarak da”bradikardi” ismini alır. Bu ritim bozuklukların çoğunluğu hayati bir tehlike yaratmasa da, tedbiri elden bırakmamak her zaman daha iyidir.
Kalp Ritim Bozukluğunun Nedenleri Nedir?
Bu aritmi diye adlandırdığımız rahatsızlık, genellikle kalp hastalarında görülebileceği gibi, kalbinde hiçbir rahatsızlık olmayan normal bir bireyde de görülebilir. Bu tür hastalıklarda, hastalık doğuştan da gelebilir, fakat genellikle 20li ve 30 lu yaşlarda, hatta daha ileriki yaşlarda kendini belli edecektir. Aşırı sigara ve alkol tüketimi, stres, fazla kafein tüketimi, korku ve endişe, kalp ritim bozukluğunun başlıca nedenlerinden diyebiliriz.
Kalp Ritim Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Kap ritim bozukluğunun başlıca belirtiler; nefes darlığı, baş dönmesi,çarpıntı, bayılma ve göğüs kafesinde boşluk hissi diyebiliriz. Bu belirtileri kendinizde çok sık görüyorsanız, hemen bir sağlık kuruluşuna gidip, doktor gözetiminde gerekli muayane ve testleri yaptırmalısınız. Bunların yanı sıra, kişide hiçbir belirti yokken bile çekilen bir EKG sonucunda kişide kal ritim bozukluğu tespit edilebilir.
Kalp Ritim Bozukluğunun Tedavisi?

Eğer kalp hastasıysak, tedaviye başlamadan önce hayatımızdan kötü alışkanlıkları ve stresi tamamen çıkartmanız gerektiğini söylemeliyim. Bunlar dışında kalp ritim bozukluğunun tedavisi için, doktor tarafından ilaçlar önerilebilir.Bu ilaçlara da “antiaritmikler” adı verilmektedir. Bu ilaçlar kalbinizin ritmine bağlı olarak kalp ritminizi yavaşlatıp ya da hızlandırarak kalbinizi normal ritminize kavuşturacaktır. Tabi bu tarz ilaçların ciddi yan etkileri olacağından, kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kullanılmasını önermiyoum.