İTek veya iki akciğerin bakteri ya da virüs tarafından iltihaplanması olarak adlandırılan zatürrenin en sık görülen nedeni “İnfluenza” denilen grip virüsüdür. Zatürreye sadece grip virüsünün neden olduğunu düşünmek yanlıştır. Zatürreye neden olabilen 30’u aşkın bakteri ve virüs vardır. Nezle virüsü, herpes simpleks virüsü, ağır akut solunum yolu sendromu (SARS) virüsü ve sinsityal virüsü bunlardan bazılarıdır.
Nezle, zatürre ve grip birbirine benzer hastalıklar gibi görülse de zatürre daha ciddi bir durumdur ve kesinlikle doktora görünmek gerekir. Zatürreli kişilerde havayla birlikte vücuda alınan oksijenin akciğerlerden kana aktarılmasının zorlaştığı görülür. Bu durum hücrelerin işlevlerini tam olarak yerine getirememesine sebep olur. Hücreler görevlerini tam olarak yapamadıkları için enfeksiyon vücuda daha çabuk yayılır. Tedavi edilmediği takdirde ölüme götürebilecek olan zatürre hastalığı kişinin ateşinin 40 derece ve üstüne çıkmasına neden olabilir. Zatürreli kişilerde terleme görülebilir, nabız ve nefes alıp verme hızı artabilir.
Hastalığın ileri dönemlerinde dudaklarda morarma görülebilir. Ayrıca hastalığın ileri dönemlerinde hastada ruhsal bozukluklar da oluşur. Kişi yüksek ateşin de etkisiyle zihin karışıklığı yaşayabilir. Kuru öksürük, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik gibi grip belirtileriyle benzerlik gösteren belirtiler viral zatürrenin belirtileriyle benzerlik gösterir. Zatürrede çoğunlukla kuru öksürük görülse de bazen sarı/yeşil balgam ya da kanlı balgam da görülebilir. Göğse bıçak gibi saplanan şiddetli ağrılar da zatürrenin belirtilerindendir.