Şans bambusu bakımı yapmak için belirli yöntemlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Temel olarak bakımı son derece kolay olan bu bitkinin ihtiyaçlarını doğru karşılamanız halinde uzun süreli besleme olanağı elde edebilirsiniz.
Şans Bambusu Bakımı Nasıl Olur?
Şans bambusu Uzakdoğu’da doğal ortamda yetişen ve mobilyadan ilaç sanayine kadar çok geniş bir yelpazede tercih edilen bir bitkidir. Adını, yetiştiği topraklarda şans getirdiğine inancından almaktadır. Özellikle Çin ve Japonya gibi ülkelerde bambu hediye etmek karşı tarafa şans dileklerinde bulunmak açısından önemlidir.
Şans bambusu bakımı için öncelikle ılık bir ortam yaratılması gerekmektedir. Oda sıcaklığı bambunun yetişmesi için uygun olacaktır. Bambu toprakta değil su içinde yetişir ve bu yüzden toprak koymamanız gerekir. Bambuyu koyduğunuz vazonun alt kısmına çakıl taşları koyun ve daha sonra üst kısma kadar su doldurun. Bambu sık su değişiminden hoşlanmaz, bu bakımdan suyunu 15 gün aralıklar ile bambunun suyunu değiştirmeniz yeterlidir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken konu, suyun tamamını değiştirmeyin. Kendi suyundan bir miktar kalacak şekilde bambunun suyunu değiştirebilirsiniz. Ayrıca çok fazla güneş ışığına maruz kalmasını da engellemek için dikkatli olmanız gerekmektedir.
Şans bambusu bakımında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta suyunu asla ihmal etmemeli ve düzenli olarak değişimini sağlamanız gerektiğidir. Eğer bambu için yeterli su oranını sağlayamazsanız kısa süre içinde kuruyacaktır. Aynı zamanda bambunun belirli aralıklar ile güneş ışığı almasını da sağlamalısınız. Bu sayede çok daha sağlıklı yetişecektir.
Satın alınan bambularda genellikle kesim yerlerini mum ile kapatırlar. Mumlanmış bölgeyi kazıyıp tarçın sürün. Aynı şekilde bambunun yaralanmış veya kesilmiş yerlerine tarçın sürebilirsiniz.
Şans Bambusu neden sararır?
Şans Bambusu klorlu su kullanılırsa sararır. Şans bambusu soğukta kalırsa sararma yapar. Sıcak yaz aylarında klimaya maruz kalırsa sararır.
Şans Bambusu nasıl çoğaltılır?
Şans bambusunun saplarını vazodan çıkarıyoruz. Uzun dallı sağlıklı bir sap olursa iyi olur. Sağlıklı dalı kestikten sonra saf su dolu bir kavanoza koyuyoruz. Daha sonra bir ay boyunca güneş ışığında bekletiyoruz. Haftada bir kez suyunu yeniliyoruz.



